Forskellen på lak, lud og olie

Efterbehandling af dit trægulv kan foretages i enten lak, lud eller olie. Spørgsmålet er bare, hvad du har af ønsker og behov, samt hvad der er bedst for dit trægulv. Dog skal du være opmærksom på, at uanset hvilken efterbehandling du vælger, så skal gulvet have en afslibning inden behandlingen. 

Efterbehandling med lak

Hvid lak

Hvis du ønsker at ændre farven på dine trægulve, så skal benytte hvid lak efter gulvafslibningen. Efter gulvafslibningen lakeres gulvet 3 gange med hvid mat lak (white finish). I nogle tilfælde er der behov for at lakere gulvet 4 gange for at få den helt lyse farve frem i bl.a. egetræ, som har meget garvesyre. Den hvide white finish lak har en høj slidstyrke, og gulvet får en pæn og lys/hvid overflade, hvor man stadig kan se træets struktur. Gulve, som er behandlet med hvid lak, kan vedligeholdes utrolig nemt, og kan ligeledes vaskes med vand og sæbe, der har en lav ph-værdi. 

Klar mat lak og naturlak

Ønsker du et gulv, hvor du bevarer dens naturlige farve, så bør du vælge en efterbehandling med klar mat lak eller naturlak uden farve. Efterbehandlingen foretages 2-3 gange efter en gulvafslibning. Gulve, der er behandlet med naturlak, får ikke den stærke, mørke og glødende farve, dog vil denne type efterbehandling fremhæve træets struktur i stedet. Efter denne behandling er gulvet nemt at vedligeholde, da det blot skal vaskes med vand og sæbe, der har en lav ph-værdi. Vælger du en efterbehandling med lak, har alle de nye og moderne lakker UHV-filter, hvilket gør, at trægulvet ikke bliver gult med tiden. Dog skal du være opmærksom på, at alle lakker ændre farve med tiden, og specielt hvis solen rammer gulvet. 

Hvor længe er gulvet om at tørre ved efterbehandling af lak?

Vores white finish lak er ca. 60 min. om at tørre pr. lag. Vi bruger kun professionelle lakprodukter med super hurtig tørretid, hvorfor du kan betræde gulvet 4 timer efter endt behandling og gulvet er indflytningsklar efter 24-36 timer. Dog skal du være opmærksom på, at der er en hærdningsproces på 7-8 dage, hvor du ikke må vaske eller overdække gulvet med gulvtæpper. Efter behandlingen er det bedst at skåne gulvet mindst muligt, og derfor anbefaler vi, at montere filt under stole, sofa og borde.

Efterbehandling med lud

Hvid Lud 

Faxe hvid lud er specialfremstillet for at modvirke træets gulningsproces samt give lyst træ en mere lys, ensartet og hvidskuret overflade med synlig træstruktur. Hvid lud minder lidt om naturlud, dog har denne efterbehandling en mere hvidlig overflade. Efter en ludbehandling skal gulvet behandles med Faxe Gulvsæbe, som er specialudviklet til at mætte træets porer og give effektiv beskyttelse mod væsker herunder kaffe, rødvin og lignende. Tilligemed giver gulvsæben træet en helt lys overflade, der er silkemat, naturlig og vedligeholdelsesvenlig. Produktet er fremstillet af rene vegetabilske olier og naturvoks, hvorfor det er et rent og miljøvenligt produkt.

Har du massive trægulve, så kan de behandles med hvid lud eller naturlud. Det er kun lamelgulve eller finerede gulve, som ikke kan ludbehandles, da lamellerne er for tynde. Dog skal du være opmærksom på at gulve, som bliver ludbehandlet, ikke vil have samme farve, da det er træet, som afgør hvor lyst gulvet bliver. Derfor kan du ikke forvente samme farve gulv, som naboen, der lige har fået ludbehandlet trægulvet. Efter en ludbehandling skal gulvet vaskes mange gange med sæbe, der trænger dybt ned i træet, så det blive hårdere og får en mere lukket, modstandsdygtig og stærk overflade.

Vi benytter udelukkende professionelle ludprodukter, der har en hurtig tørretid, og derfor kan gulvet betrædes efter bare fire timer. Efter kun 24 timer kan gulvet så småt benyttes igen, hvor der er en hærdningsproces på 7-8 dage, hvor du ikke må vaske eller overdække gulvet med gulvtæpper. Efter behandlingen er det bedst at skåne gulvet mindst muligt, og derfor anbefaler vi, at montere filt under stole, sofa og borde.

Efterbehandling med olie

Hvid Olie

Faxe hvid/hvidpigmenteret olie stopper træets gulningsproces, og har en hvidlig farve, dog ikke den samme farve som hvid lud. Hvid olie er en dyr efterbehandling, da materialet er dyrt, og tager længere tid at behandle. Olieret gulve har den fordel at, forekommer der små ridser og mærker i gulvet, så kan man vaske dem væk eller ”stryge” dem væk. Med hvid olie kan man stadig se træets knaster og struktur, og gulve der er behandlet med hvid olie, får en hvid overflade, som er mat. Faxe hvid olie har UHV-filter, som gør, at gulvet ikke bliver mørkere med tiden. 

Olieret gulve vedligeholdes med plejeolie, som frisker gulvet op og udskyder oliering. Det er meget forskelligt, hvor ofte gulvet bør olieres, og afhænger primært af, hvor mange mennesker der bor i boligen. Gulve, som er efterbehandlet med hvid olie, skal vedligeholdes med Faxe hvid oliepleje, som er specielt udviklet til vedligeholdelse af oliebehandlede trægulve. Denne oliepleje giver gulvet en silkeblank, beskyttende og væskeafvisende film på træets overflade, der gør træet nemt at holde.

Hvor længe er gulvet om at tørre ved efterbehandling af olie?

Efterbehandling med Faxe hvid olie tørrer hurtigt, og du kan betræde gulve efter ca. 12 timer, og kan flytte ind efter 24 – 36 timer alt afhængig af rummets temperatur. Behandlingen er omkring 7 dage om at gennemhærde, og du må ikke vaske gulvet i de dage eller overdække det med papir eller gulvtæpper. Efter behandlingen er det bedst at skåne gulvet mindst muligt, og derfor anbefaler vi, at montere filt under stole, sofa og borde.

Naturolie

Naturolie er olie uden farve, og efterbehandling med naturolie giver gulvet en dyb og gylden glød, samt gør træet en smule mørkere. Behandlingen er yderst holdbar og bevarer træets struktur, dog skal man være opmærksom på, at uanset om olien har UHF-filter i, så kan gulvet blive gult med tiden, hvis solen rammer gulvet. Fordelen ved naturolie er, at forekommer der små ridser, mærker i gulvet kan man vaske dem væk eller ”stryge” dem væk. Olieret gulve vedligeholdes med plejeolie, som frisker gulvet op og udskyder oliering. Hvor tit skal gulvene olieres, afhænger hvor mange mennesker der bor i boligen.

Hvor længe er gulvet om at tørre ved efterbehandling af naturolie?

En efterbehandling med Faxe Naturolie er tørrer hurtigt, og du kan betræde gulvet efter 12 timer, samt er gulvet indflytningsklar efter 24-36 timer, alt afhængig af rummets temperatur. Der er en hærdningsproces på 7 dage, hvor du ikke må vaske eller overdække gulvet med gulvtæpper. Efter behandlingen er det bedst at skåne gulvet mindst muligt, og derfor anbefaler vi, at montere filt under stole, sofa og borde.

Professionel efterbehandling af trægulve 

Hos DBF Gulvservice har vi mere end 25 års erfaring med efterbehandling af trægulve med lak, lud og olie. Derfor kan vi hurtigt danne os et overblik over, hvilken efterbehandling dit trægulv har brug for, så der skabes et ensartet og pænt slutresultat samt en slidstærk overflade, der holder i mange år frem. Vi udfører efterbehandling af trægulve på Sjælland til faste lave priser. 

Kontakt os for et uforpligtende tilbud i kontaktformularen her, eller ring til os for at få et prisoverslag på tlf.: 40 20 61 49.

 

Klik for at bedømme
[Total: 4 Average: 5]