Lakering af gulv

lakering af gulve

Før du kan lakere gulvene skal du sørge for, at gulvet er slebet og med den rete korntype. Du skal ydermere sørge for at gulvet er frit for støv og snavs, da det ellers vil kunne ses i lakken. En hovedrengøring forud for påbegyndelse af arbejdet er ikke nødvendigt, men det er klart – jo renere stedet er, jo mindre er chancen for at der kan falde støv ned i lakken fra vægge, reoler, karme mm.

Lakering af gulve kan foretages på alle typer trægulve. Nogle træsorter er hårdere end de andre, derfor anbefales det at de bløde træsorter skal have flere lag lak. Jo flere lag lak trægulve har, jo stærkere overflade, hvilket betyder forlænget levetid på lakken. Vær opmærksom på at de bløde træsorter har nemmere ved ridser, hvilket også kan bremses ved hjælp af mange og stærke lakeringer. Ud over styrken vil gulvet også fremstå glattere og med pænere finish jo flere lag lak du vælger, da vi imellem lakeringerne laver en polering af lakken, hvilket bidrager til en glattere overflade.

En lakering kan foretages med en 1 komponent eller 2 komponent lak, hvoraf den sidstnævnte er meget mere robust og slidstærk. Begge lakker findes med forskellig glans, men den mest moderne og populære gennem de sidste mange år er ultra mat lak. Derudover findes begge lakker i to farvevarinter – både naturlig og hvid lak. Den naturlige er lys og vil med tiden trække mod det gullige, mens den hvide stopper gulningsprocessen og lysner gulvet i hvide nuancer. Begge lakker har desuden UV filter, men uagtet filteret vil alt skifte farve under solens påvirkning (ligesom man kender det fra faktor 50 på badeferier).

Lakerede gulve er vedligeholdelsesfrie og derne nemme at holde og rengøre. Selfølig forudsat at man plejer dem korrekt, beskytter sine møbler og undgår at gå med sko. I så fald vil de holde i mange år. Men på et tidspunkt, afhængigt af brugen af gulvet (lakkens alder, hvor mange der beboer ejendommen mm) vil man skulle lakere sit gulv igen. Især områder med øget trafik.

Hvor mange lag lak skal jeg påføre?

Som tommelfingerregel skal du selv vurdere hvor mange lag lak der skal påføres ud fra hvor stor slid du har på gulvet og ud fra et økonomisk perspektiv. Det er altid mest fordelagtigt at lakere flere lag fra starten af. Dels fordi man allerde er igang, men også fordi du udskyder den næste omgang – og et ekstra lag med det samme er altid billigere end 2 lag helt forfra.

I almindelige boliger anbefaler vi alltid at tage 3 lag lak, men 2 kan også gøre det. Kontorlokaler og arealer med øget trafik anbefaler vi minimum 4 lag lak og helst med 2 komponent lak. Til sammenligning kan det nævnes, at når man køber nye gulve fra Junckeres, så er de lakkeret med 5-8 lag lak.

Lakering af trægulve med farve

 

Det bliver mere og mere moderne at give gulvene en farve ud over det traditionel farvevalg, som hidtil set. En bejdsning er en indfarvning af gulvet, hvilket betyder at man giver gulvet en farve efter eget valg.

Lak bejdsning, som betyder 2x indfarvet olie og herefter 2x 2 komponent klar mat lak (gerne 3 lag). Ved denne løsning beskyttes gulvet endnu mere og man opnår samtidigt lakkens fordele, som er slidstyrken og en vedligeholdelsesfrie overflade. Lak bejdsning tager 4 dage i alt, hvoraf 3 dag er arbejdsdage. Her olierer vi 2x første dag hvorefter olien skal tørre. På dag 3 kommer vi og giver det ét lag lak, og det samme med dag 4. De flere lag behandling og dermed øget styrke samt forlænget arbejdstid gør også at denne løsning er dyrere. Lak bejdset gulve kan betrædes 6 timer efter sidste lag lak er blevet påført, forudsat at der er alm. varme i rummet.

Vær opmærksom på at træet bestemmer hvor meget (og hvordan) det vil tage imod farven. Med en indfarvning vil man fortsat kunne se træets struktur og knaster, men i en farvet tone. Indfarvningen betyder derved ikke at alle træstavene vil få samme udtryk, men variere fordi det er et naturprodukt.

Nedenfor ses farveudvalget af oliebejds hos Junchers. Vi bruger udelukkende danske produkter, som er indeklimamærket, mens de også er frie for hormonforstyrrende kemikalier.
Med vores produkter kan du være tryk, for vi bruger kun indeklimamærket produkter. Alle vores produkter har gennemgået omfattende prøvning for afgasning og lugt.

Husk at lakerede gulve kun må vaskes med lunkent vand! Du må altså ikke bruge sæbespåner eller kemikalier, som indeholder høj pH værdi.
Skal du have en god pris på lakering af gulv? Så kan du ringe på 40206149 og få en god pris på 2 min.

SÅ ER VI IGEN NOMINERET TIL ÅRETS GULVMAND: – finalist for 6. år i træk.