Ting vi desværre ikke kan slibe eller renovere væk

Brandskader

Hvis dit gulv har brandskade(r) på overfladen, kan vi ikke give garanti på, at hele skaden vil forsvinde med en gulvafslibning. I de fleste tilfælde vil skaden forsvinde mellem 60-100%, men dette afhænger af hvor dybt skaden sidder. Med en slibning sliber man ca. 0,3-1mm af træet, så hvis skaden sidder dybere end det vil den stadig kunne ses, men som minimum vil den blive pænere, når det øverste lag fjernes. Vi sliber som regel lidt mere der hvor skaden er, men vi kan ikke slibe meget, for så vil du få fordybninger i træet.
Valg af efterbehandling er også afgørende for hvor fremtræden brandskaden er. De er oftest sorte, så en hvid behandling på gulvet vil give skaden en større kontrast.

Fugtskader

De værste fugtskader opstår når radiatoren er utæt, terrassedøren har stået åben mens det har regnet, kemiske produkter er blevet spildt eller vores kæledyr (såsom hunde og katte) har tisset på gulvet. Når skaden er sket, så kan man ikke få slebet gulvet med det samme, men vente til at skaden er tørret helt ud. En god ide er – hvis man opdager skaden i tide – at tørre området med en hårtørrer, så man får fugten til at tørre ud og forhindre den i at sive længere ned. Fugt kan nemlig forvolde store skader, og med en afslibning kan vi fjerne 40-100% af skaden, da omfanget af skaden afhænger af hvad der er spildt og hvad der er på gulvet. I nogle tilfælde vil man endda anbefale kunden at udskifte området.

Dybe mærker

Alle mærker og fordybninger som er dybere end 1mm kan ikke fjernes som udgangspunkt. Derfor er det vigtigt at passe på sit trægulv ved at minimere tab af ting og evt. komme dutter under borde og stole. Ved renovation skal man også afdække gulvet, da hobbyknive kan ridse dybt, søm der trædes på efterlader mærker m.m. Især plankegulve/bræddegulve/fyrretræsgulve som er en blød træsort kan døje med dette. Det kan dog afhjælpes med behandlinger som natur lud og hvid lud, hvor træets hår rejser sig, og de små overfladiske ridser kan forsvinde.

Sprit bejdsning

Spritbejdsede gulve med lakering ovenpå trænger meget dybt ned i træet (og er i dag forbudt at bruge i Danmark). I nogle tilfælde kan det trænge ned med 3-5mm, og i de fleste tilfælde kan man ikke fjerne det hele, så små prikker vil være tilbage i størrelsesordenen 1-3mm i diameter. Det er derfor vigtigt, at man ved bejdsning vælger oliebejds, som er meget mere skånsomt for gulvet. Her trækker det kun 0,5mm ned i træet, og hvis man en dag vil have en anden behandling på gulvet, så er det i hvert fald ikke oliebejdsningen som sætter en stopper for det.

Maling mellem plankens revnerne og i fordybninger

Hvis det er maling der er blevet brugt til gulvet, så er det også sivet ned imellem fugerne. De fleste planker har sågar fordybninger og hvis malingen er sivet ned i dem, så kan du risikere at der er områder, hvor malingen stadig vil kunne ses på planken, ligesom den vil ses nede i fugen, da vi kun sliber 0,3-1mm af træets overflade. Hvis du vil have at man ser det mindst muligt, så anbefaler vi to ting: 1. at få renset fugerne og fyldt op med fugemasse og/eller at efterbehandling dine gulve med hvidpigmenteret behandling (man kan stadig se træets struktur og knaster!), men den gamle maling vil mere mindre synlig. Her tænkes på behandlinger som fx den hvide olie, hvide lud eller hvide lak. Maling er nemlig en hård omgang for gulvet.

Salt og kemikalier

Hvis dine gulve har fået en salt eller kemikalie skade, så vil det kunne ses på lyse gulve, men på mørke gulve (som fx ferniserede eller bejdsede med mørk lak), vil man ikke kunne se skaden. Skaden vil derimod først være fremtræden, når vi har efterbehandlet gulvet (kun i få tilfælde ses det allerede efter slibningen). Skaden vil vise sig i form af hvide plamager/skjolder i lakken. Årsagen til dette er at den gamle salt eller kemikalieskade bliver “vækket til live”, når syren kommer i kontakt med den nye lak. Har man fået disse slags skader, så er det bedst at lud voksbehandle gulvet eller evt. oliere det. Her vil skaden forblive uset med 95-99%.

Klik for at bedømme
[Total: 10 Average: 4.6]